Home
Feedback
Inhoud
Zoeken/Search

MBTI

Nieuws
Individuele coaching
Effectief Presenteren
Toekomst Vormen
Roos van Leary
Stress en Ziekteverzuim
MBTI
Trainer/coach
Communicatiemodel
Begrippen NLP
BoekenNLP
Links

Carl Gustav Jung

Sigmund Freud was ge´nteresseerd in het definiŰren van de elementen die de basis vormen voor iemands persoonlijkheid. Freud had twee studenten: Adler en Jung. De basis Meta Programma's zijn grotendeels gebaseerd op het werk van Carl G. Jung, zoals beschreven in zijn boek: 'Psychological Types', geschreven in 1923. Jung was ge´nteresseerd in het typeren van een persoon om zijn persoonlijkheid te voorspellen en daarmee zijn gedrag.

Myers-Briggs Type Indicator « (MBTI «)

Het werk van Jung werd later verder uitgewerkt door Myers-Briggs. Deze twee Amerikanen Katharina Cook Briggs (1875-1968) en haar dochter Isabel Briggs Myers (1897-1980) waren gedegen waarnemers op het gebied van persoonlijkheid. Zij bestudeerden de ideeŰn van Jung en werkten deze uit in een vragenlijst. Hun doel was de theorie van Jung bruikbaar te maken voor een groot aantal mensen. Het doel is ook individuen voordeel te brengen uit de kennis van hun psychologische type. De Myers-Briggs Type Indicator « (MBTI «) is na 50 jaar van onderzoek en ontwikkeling veruit het meest gebruikte instrument voor verschillende doeleinden, o.a. 

+ zelfontwikkeling

+ loopbaan-ontwikkeling

+ groepsvorming

+ organisatieontwikkeling

+ teambuilding

+ leiderschapstraining

Het werk van Jung en het Myers-Briggs model sluit goed aan op het NLP model. Immers in NLP zijn wij ge´nteresseerd in:

NLP Model

Toelichting

Jung/Myers-Briggs

Interne Processen

Hoe doen we wat we doen? Het werken met strategieŰn

Extravert/Introvert

Interne Toestand

Waarom doe we wat we doen? Het veranderen van de filters en ankeren

Sensor/Intuitor

Extern Gedrag

Wat doen we? Het veranderen van de fysiologie

Thinker/Feeler

"Wat-als" filter

"wat als iets gebeurd, en wat als iets niet gebeurd"

Judger/Perceiver

 De 8 MBTI-voorkeuren in de vier verschillende dimensies waarmee de verschillen tussen mensen kunnen worden beoordeeld:    

Extravert

Waaruit put je energie?

Introvert

Sensor

Hoe neemt je informatie waar?

Intuitor

Thinker

Hoe neemt je besluiten?

Feeler

Judger

Wat is je levenswijze?

Perceiver

De 8 MBTI voorkeuren leiden tot de 16 persoonlijkheidstypen van Jung. Het duiden van je persoonlijkheidstype wordt gebruikt bij het begin van een traject en wordt gebruikt voor zelfontplooiing.

Elk van de vier dimensies wordt gekenmerkt door tegenover elkaar liggende uitersten. Niks is "goed of fout". Alles is een resultante van de individuele voorkeur voor ÚÚn van de uitersten van een dimensie. Verschillen tussen individuele persoonlijkheid zijn daarom niet toevallig. De MBTI  « hecht waarde aan individuele verschillen. Die verschillen kunnen worden benadrukt doordat elk type een andere rol in een proces heeft en daarmee een unieke bijdrage levert in het geheel. Daarbij vullen de verschillende types elkaar aan.  De MBTI  « wordt bijvoorbeeld gebruikt ter verbetering van de communicatie en om elkaar beter te leren begrijpen. 

Het is als in een orkest: Elk instrument heeft zijn eigen klank, kleur en geluid en wordt daarom gerespecteerd en het geheel van alle instrumenten vormt een geweldig orkest met zijn magistrale en evenwichtige klanken en geluiden. Het raken van de juiste snaar geeft die trilling en energie die zorgt voor harmonie. 

 

 

Back ] Next ] Home ] Feedback ] Inhoud ] Zoeken/Search ] 

Nieuws ] Individuele coaching ] Effectief Presenteren ] Toekomst Vormen ] Roos van Leary ] Stress en Ziekteverzuim ] [ MBTI ] Trainer/coach ] Communicatiemodel ] Begrippen NLP ] BoekenNLP ] Links ]


Send mail to info@metakonsult.nl with questions or comments about this web site.
Copyright ę 2000 MetaKonsult Training en Coaching Verandering
Last modified: mei 03, 2001